Wijngilde

De Sleedoorn

2014-11-29 Wijnproeverij van Slowaakse wijnen

logonieuwNa een klein welkomstwoord door de voorzitter, en de voostelling van Patrik Van Den Bossche, die zich gespecialiseerd heeft in Slowaakse wijnen, zaten de 20 ingeschreven proevers vol verwachting uit te kijken wat komen ging.
1. Uitleg over de ligging van de Slowaakse wijngebieden.
Lang voor onze jaartelling wordt in dit land wijn verbouwd. Volgens archeologische vondsten werd er al in de 7de eeuw voor Christus aan wijnbouw gedaan. Zowel de Kelten als de Romeinen produceerden wijn in deze regio. De Slowaakse wijngebieden bevinden zich op ongeveer dezelfde breedtegraad als de wijngebieden van de Bourgogne.

Vervolgens werd het land Slowakije voorgesteld. De cultuur, de ligging en vooral met de nadruk op de Kleine Karpaten. De wijnbouw in de Kleine Karpaten is pas 30 jaar teug op de wereldkaart gezet. De jaren voor deze periode, onder het Communistisch regime, was kwantiteit voornamer dan kwaliteit. Vandaar de verloedering van deze wijngaarden.

Na de opheffing van de muur, hebben sommige Slowaakse wijnboeren het heft terug in handen genomen, en zijn begonnen met de heropbouw van het sterk onderkomen wijngebied. Na een 10 tal jaar hard labeur zijn de wijngaarden er terug, en behoren de geproduceerde wijnen tot de top 1000 van de wereld.

De verschillende wijngebieden zijn :
– Male Karpaty, De Kleine Karpaten, is het oudste en meest gereputeerde gebied. De eerste wijngaarden bevinden zich in Bratislava zelf en volgen dan de zuidelijke helling van het berggebied. Dit is ook het wijngebied waar Slovakwines.be zich op focust.
– Ju┼żnoslovenská, letterlijk Zuid Slovakije. Dit gebied volgt de Donau stroomafwaarts.
– Nitrianska bevindt zich rond de stad Nitra.
– Stredoslovenská, letterlijk Midden Slovakijke is een relatief jong en klein (2500 hectare) gebied.
– Východoslovenská of Oost Slovakije bevindt zich in de buurt van de tweede stad van Slovakije, Košice.
– Tokaj, de Slowaakse zijde weliswaar, is het kleinste wijngebied (907 ha) en mag sinds 2008 officieel het Tokaj label dragen. Tot zover het theoretische gedeelte.

2. De wijnproeverij.

Drie witte wijnen, Chardonnay – Grüner Veltliner en een Aurelius, werden in deze volgorde geproefd. Met de nodige kennis over wijn proeven in het achterhoofd, en proeven zelf, kwam de groep al snel tot de conclusie dat de Chardonnay het minder goed deed ten opzichte van de twee andere witte wijnen.

Na een kleine pauze was het de beurt aan het proeven van de rode wijnen.
Drie rode wijnen, Blaufrankisch – Pinot Noir en een Alibernet. Prachtige wijnen, alle drie. Maar de Alibernet was de top van zes geproefde wijnen.

Na een algemene evaluatie van de geproefde wijnen werd afgesloten met een hartelijk hapje, en een kopje koffie. Het was een leerrijke avond en de Slowaakse wijnen zijn zeker hun plaats in de top 1000 waardig.
Met een ervaring rijker werd de proeverij afgesloten en werd het stilaan tijd om deze avond af te sluiten.

Patrik, bedankt voor deze leerrijke avond en de prachtige wijnen. We hebben ervan genoten.

Tot de volgende activiteit.
John Dalemans

 

20141129 193213 20141129 194754 20141129 194800

Gebruikersmenu

Login